nunspeet




 De gemeente nunspeet telt 26.672 inwoners (1 april 2011, en heeft een oppervlakte van 129,49 km2 (waarvan 0,76 km² water). Het dorp Nunspeet zelf heeft 19.496 inwoners (2005).



               natuur in nunspeet.                        
 

nuspeet's natuur vind ik zelf al heel mooi, dan als we hier hebben.als je aan nunspeet denkt bij natuur, dan denk ik bij mij zelf: rustgevend, wild, mooi en veel meer. en bij rotterdam denk ik: natuur vervuiling ook weer hip maar niet zo mooi in nunspeet, lekker rustig is het daar wel en als je hier woont hoor je alleen maar auto's voorbij rijden. ja nunspeet is de idiale plek om van het natuur te genieten en te rusten.
als je meer wilt weten over de gemeente nunspeet's natuur kan je ook naar staatsbosbeheer gaan daar is een museum en je kan een film zien over edelherten. en ja kan ook gewoon een speurtocht doen. je kan ook gewoon een route doen in het bos maar wel hele rare route's. je kan natuurlijk ook gewoon naar het strand. het is een heel leuk plasje, als je daar bent zit je gewoon op het strand en daar om heen is het omgeven door bos. dus je hoeft niet alleen naar het stran je kan ook gewoon een bos wandeling maken.


Heide

dit is de veluwe.

de veluwe is ook een hele mooie plek vind ik zelf.want je kan gewoon het hele terijn bekijken vanaf 1 plek. maar niet alleen dat, maar het lijkt net je in de wildernis zit.



           algemeen nunspeet.


nunspeet is een heel leuk stadje om te wonen. het is niet zo als in rotterdam, maar wat rustiger. je hebt ook hele leuke dingen om te doen. zoals naar het bos gaan, of gewoon naar een hele grote toren gaan waar je bijna heel nunspeet kan zien. de veluwestransferium. dat zie je op dit plaatje hier naast. of je kan ook gewoon een uitstapje maken met de trein. zoals gewoon naar rotterdam reizen. oke nu even echt over nunspeet niet alleen maar op garappe en leuke dingen . oke volgens mij heeft De gemeente nunspeet telt 26.672 inwoners. in 2011 dan, nu is het 2012. het is best een groot stadje. maar niet zo als rotterdam. het heeft best veel winkels. De kern van Nunspeet telt rond 19.458 inwoners. Door het grote aantal kunstenaars dat in Nunspeet gewoond en gewerkt heeft, staat het dorp al jaren bekend als kunstenaarsdorp
Al sinds veel eeuwen wonen hier mensen. De eerste vormen van bestuur dateren van even na het jaar 1000, toen het schoutambt Ermelo ontstond. Dit besloeg het grondgebied van de huidige gemeenten Nunspeet, Ermelo en Harderwijk. Als gevolg van de stedelijke ontwikkeling die Harderwijk doormaakte, ging deze plaats sinds de dertiende eeuw zelfstandig verder. De dorpen Elspeet en Vierhouten hoorden in.
In 1812 werden Nunspeet en Ermelo formeel van elkaar losgemaakt om zes jaar later, op 1 januari 1818, weer te worden samengevoegd tot één gemeente Ermelo. Op dat moment werden ook de dorpen Elspeet en Vierhouten aan de gemeente Ermelo toegevoegd. Ondanks het feit dat Ermelo de naam van de gemeente was, resideerde het bestuur in Nunspeet. Nunspeet was in die tijd ook de grootste woonkern. Er bestonden grote spanningen tussen de verschillende dorpen die samen de gemeente Ermelo vormden. Daarom werd in 1856 besloten een financiële splitsing in het gemeentebestuur aan te brengen. Toch werden hiermee niet alle problemen opgelost. Een gedeelte van de bevolking bleef ijveren voor een definitieve splitsing van de gemeente. De belangen van Ermelo zouden niet voldoende behartigd worden door het in Nunspeet gevestigde bestuur. De bevolking groeide in de negentiende eeuw sterk: in 1832 waren het 1600 inwoners, eind negentiende eeuw was dit gegroeid tot 9000 inwoners en in 1912 waren het er al meer dan 10.000. Deze bevolkingsgroei had grote invloed op de vanouds sterk agrarische inrichting van de gemeente. Werkloosheid en armoede deden hun intrede. Een eerste echte aanzet om hier iets aan te doen, was de oprichting van de katoenfabriek met bijbehorende ververij aan de Laan in Nunspeet. Velen vonden hier werk. Ook door uitgebreide bebossingsprojecten van zowel gemeentebestuur als particulieren kwamen velen aan werk.

dit is de gemeente bestuur van nunspeet


Een andere belangrijke bron van inkomsten was sinds de tweede helft van de negentiende eeuw het toerisme. Door tijdelijke bewoning ontstond geleidelijk aan een permanente bewoning door een gemêleerd gezelschap uit diverse delen van het land. Onder hen bevonden zich veel kunstenaars (vooral bekende schilders zoals Arthur Briët en Edzard Koning) en welgestelde 'kapitalisten of rentenier’.



dus elspeet horde eerst ook bij nunspeet. huh interressant.
 
 
werd medemogelijk door natalia.